dijous, 26 de març del 2015

La Confraria presenta el llibre de la seua història

NOTA DE PREMSA

La Confraria del Silenci, Pas de la Soledat de Bellreguard presenta el llibre de la seua història


El proper 1 d’abril, Dimecres Sant a les 20 h., la història de Bellreguard s’omplirà un poc més. És el dia elegit per presentar a l’església del poble el llibre La religiositat d’un poble. Història de la Confraria del Silenci, Pas de la Soledat de Bellreguard, publicat per la confraria bellreguardina i editat per Edicions 96
Portada del llibre

Aprofitant el 60 aniversari de la seua fundació, l’autor, José Torres Martínez, parteix d’una qüestió: si el 1954 a Bellreguard es podia elegir qualsevol passatge de la Passió, per què triar la Soledat? Els interrogants augmentaren ja que en l’església actual no hi ha cap advocació a la Soledat. “Era precís tirar del fil de la Història per trobar respostes i revisar la història de l’església antiga des de la rectoria de moriscos i les devocions existents aleshores, com el Crist de l’Agonia, imatge destinada a l’evangelització dels moriscos i que podria ser l’antecedent de l’actual Crist de la Misericòrdia, fins arribar a l’actualitat” afirma Torres.
Així doncs, la història religiosa de Bellreguard, poble considerat històricament com a molt devot, juga un paper molt important en aquest llibre. Hi ha uns precedents que conflueixen el 1954 i que són el context perfecte per crear una confraria: la reconstrucció de l’església, la situació social, política i econòmica, les influències rebudes al poble i les relacions entre els habitants de Bellreguard i el seu entorn. Al voltant d’aquest ambient els bellreguardins recuperaren la seua església i també les seues tradicions més ancestrals a les quals hi afegiren els aspectes que els arribaren d’altres llocs com Gandia per crear el seu propi model de Setmana Santa.
En la presentació de La religiositat d’un poble. Història de la Confraria del Silenci, Pas de la Soledat de Bellreguard intervindran l'autor del llibre, José Torres; Maria Josep Escrivà, en representació d'Edicions 96; Alexandre Ruiz, germà major de la Confraria, i Vicent Soler, rector de Bellreguard.
El llibre ha comptat amb una ajuda de l'Ajuntament de Bellreguard i la col·laboració del CEIC Alfons el Vell.